21/12/2016

475 uren studentenarbeid in 2017: KB gepubliceerd

Jobstudenten mogen in België een beperkte periode per jaar werken. Vanaf 1 januari 2017 worden dat 475 uren per jaar. Deze studentenarbeid is interessant voor de werkgever omdat hij een verlaagde sociale bijdrage op het loon betaalt.

Studenten mogen tot 31 december 2016 jaarlijks 50 dagen werken met verminderde sociale zekerheidsbijdragen. De regering besliste enkele maanden geleden al dat vanaf 2017 de grens van 50 dagen vervangen zal worden door een grens van 475 uren. In het Belgisch Staatsblad van gisteren, 19 december 2016, werd het Koninklijk Besluit gepubliceerd dat aan deze maatregel concreet uitwerking geeft.

Omdat de maximale prestatie uitgedrukt werd in dagen stelde dit jobstudenten en werkgevers soms voor problemen. Om het maximum uit de 50-dagenperiode te halen, wouden de jobstudenten 8 uur per dag werken. Indien de werkgever echter enkel diensten van 3 à 4 uur per dag nodig heeft, kwam voor de jobstudent één van de 50 toegelaten dagen te vervallen. Door de student een maximaal aantal uren in plaats van een maximaal aantal dagen te laten werken, wordt dit probleem verholpen.

De verminderde sociale zekerheidsbijdragen bleven ongewijzigd en bedragen 2,71% van het brutoloon voor de student en 5,42% voor de werkgever. Indien de student de grens van 475 uren overschrijdt, zullen vanaf het 476e uur de gebruikelijke bijdragen verschuldigd zijn (13,07% werknemersbijdrage en ongeveer 32% werkgeversbijdrage).

De student zal, net zoals dat nu reeds het geval is, via de elektronische toepassingen van het platform student@work van de RSZ, het saldo van zijn uren kunnen raadplegen: https://www.mysocialsecurity.be/student/nl/

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK