28/09/2017

Nieuwe verplichte vermeldingen in de Limosa aangifte

Werknemers die niet onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid en die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken dienen sinds 2007 in het bezit te zijn van een Limosa meldingsbewijs vóór zij hun werkzaamheden aanvatten. De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van het Limosa meldingsbewijs ligt bij de werkgever van deze gedetacheerde werknemers. De Belgische klant heeft dan weer de verplichting om het ontbreken van het Limosa document te melden aan de overheid.

Met het K.B. van 14 september 2017 dat in het Belgisch Staatsblad verscheen op 20 september 2017, werden enkele nieuwe verplichte gegevens toegevoegd aan de bestaande Limosa-aangifte.

Zo moeten werkgevers die personeel naar België willen detacheren voortaan onder andere de aard van de diensten vermelden die in België zullen worden verricht. De grootste verandering is echter het feit dat de werkgever vanaf 1 oktober 2017 een verbindingspersoon dient te vermelden bij de Limosa- aangifte die als contactpersoon zal optreden ten aanzien van de Belgische inspectiediensten. Op vraag van deze diensten bezorgt de verbindingspersoon documenten en advies in verband met de tewerkstelling van de gedetacheerde werknemer. Deze persoon kan eender welke persoon zijn die de inspectiediensten de gevraagde informatie kan bezorgen en dient niet noodzakelijk zijn woonplaats in België te hebben. Het kan dus de HR verantwoordelijke van de werkgever zijn, de werkgever zelf of een derde persoon.

Pro-Pay raadt u aan om na te gaan of er voor al uw gedetacheerde werknemers een geldige Limosa-aangifte gedaan werd en te overleggen binnen uw onderneming wie er in de toekomst zal optreden als verbindingspersoon ten aanzien van de Belgische inspectiediensten. Op het ontbreken van de Limosa melding zelf alsook bij het ontbreken van de verplichte vermeldingen staan immers de hoogste sancties waarin het Belgische sociaal strafwetboek voorziet.

Indien u wenst dat Pro-Pay de Limosa-aangifte behartigt voor uw gedetacheerde werknemers dan kan u daarover contact opnemen met uw dossierbeheerder die u daar graag verder bij assisteert.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)


Om uw surfervaring te verbeteren maakt Pro-Pay gebruik van cookies. Door te klikken op "OK" of door te navigeren op deze site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Meer informatie   OK