Burgerlijk Wetboek: impact op de aansprakelijkheid van werknemers en andere hulppersonen
Commerciële contracten die uw onderneming afsluit met haar klanten waarop het Belgische recht van toepassing is, worden grotendeels beheerst door de regels van het Burgerlijk Wetboek.
Vanaf 1 januari 2025 voert boek 6 van het Burgerlijk Wetboek een belangrijke hervorming door op het gebied van aansprakelijkheid. Klanten van uw onderneming kunnen vanaf dan uw 'hulppersonen' - waaronder uw werknemers, freelancers, bestuurders en onderaannemers - rechtstreeks aansprakelijk te stellen in geval van contractuele schendingen. Terwijl voorheen (t.e.m. 31 december 2024) alleen uw onderneming aansprakelijk kon worden gesteld, stelt deze hervorming deze hulppersonen nu bloot aan buitencontractuele claims van uw klanten.
Deze nieuwe regeling is echter aanvullend, wat betekent dat bedrijven deze risico's kunnen beperken door specifieke vrijstellingsclausules op te nemen in hun contracten en algemene voorwaarden. Door uw contracten aan te passen, kunt u uw team m.a.w. beschermen en voorkomen dat uw klanten directe actie tegen hen ondernemen. We raden u dan ook aan om uw algemene voorwaarden aan te passen om ervoor te zorgen dat deze exoneratie wordt toegevoegd, idealiter nog voordat de nieuwe wetgeving van kracht wordt.
Daarnaast raden wij u aan om uw verzekeringsmakelaar te contacteren om na te gaan of uw huidige beroepsaansprakelijkheidsverzekering al uw hulppersonen dekt, of uw verzekering ook claims dekt die rechtstreeks gericht worden aan hulppersonen en welke kosten er al dan niet gedekt worden (bv kosten voor juridische bijstand aan de hulppersoon).
Pro-Pay kan u assisteren om uw contracten aan te passen om te vermijden dat uw hulppersonen buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld. U kan hiervoor contact opnemen door te mailen naar het volgende e-mailadres: legal@pro-pay.be.