12/03/2024

Deadlines voor het recht op opleiding

In onze nieuwsbrieven van 8 december 2022 en 3 januari 2024 informeerden wij u reeds over de nieuwe regels met betrekking tot het recht op opleiding die ingevoerd werden in het kader van de Arbeidsdeal. In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste principes nog eens op een rijtje en herinneren we u aan naderende deadlines dit kwartaal.

 

Individueel opleidingsrecht en opleidingsrekening

Wat?

Sinds de Arbeidsdeal beschikken werknemers over een individueel opleidingsrecht. Het aantal jaarlijkse, individuele opleidingsdagen waar een werknemer recht op heeft, hangt af van de grootte van de onderneming:

  • In ondernemingen met minder dan 10 werknemers is er geen individueel opleidingsrecht.
  • Voltijdse werknemers binnen ondernemingen met 10 tot 19 werknemers hebben recht op minimum 1 opleidingsdag per jaar.
  • Bij ondernemingen vanaf 20 werknemers hebben werknemers in principe recht op 5 individuele opleidingsdagen per jaar, geconcretiseerd volgens de volgende cascaderegeling:
    • een algemeen verbindend verklaarde sectorale collectieve arbeidsovereenkomst (“CAO”) bepaalt onder meer op hoeveel opleidingsdagen de werknemers recht hebben en legt het kader voor de praktische tenuitvoerlegging van het opleidingsrecht vast.
    • Bij afwezigheid van dergelijke sector-CAO, een opleidingsrekening. Dit formulier bevat het opleidingskrediet waarop de werknemer recht heeft en wordt in het personeelsdossier van de werknemer bewaard. Telkens wanneer een werknemer een opleiding volgt, moet deze rekening worden bijgewerkt met het aantal gevolgde opleidingsdagen.
    • Bij afwezigheid van een sector-CAO en opleidingskrediet geldt er voor de voltijdse werknemer het individueel opleidingsrecht van 5 opleidingsdagen per jaar.

Het aantal opleidingsdagen van deeltijdse werknemers en werknemers die in de loop van het kalenderjaar in dienst zijn getreden, wordt vastgesteld op basis hun arbeidsregime en het aantal begonnen maanden waarin ze dat kalenderjaar hebben gewerkt.

Let op: controleer of er binnen uw sector afwijkende regels zijn vastgesteld met betrekking tot opleidingen! Het staat de sectoren immers vrij om zelf opleidingsmaatregelen te nemen voor ondernemingen met minder dan 10 en 20 werknemers. Daarnaast kan er op sectorniveau ook een groeipad of een lager aantal opleidingsdagen voorzien zijn voor ondernemingen vanaf 20 werknemers.

Meer informatie over het individueel opleidingsrecht kunt u terugvinden in onze nieuwsbrief van 8 december 2022.

 

Jaarlijks opleidingsplan

Wat?

Ondernemingen met 20 of meer werknemers moeten jaarlijks voor 31 maart een opleidingsplan opstellen. Uw Ondernemingsraad, of bij gebrek daaraan uw vakbondsafvaardiging of bij gebrek daaraan uw werknemers, moet(en) uiterlijk 15 maart het ontwerp ontvangen.

Het opleidingsplan bevat een overzicht van alle opleidingen, alsook de doelgroep van werknemers waarvoor de opleidingen bestemd zijn. Het opleidingsplan moet ten minste:

  • Formele en informele opleidingen bevatten.
  • Uitleggen op welke wijze het bijdraagt aan de investeringen in opleiding.

Let op: De sectoren kunnen in een algemeen verbindend verklaarde CAO de minimale voorwaarden vaststellen waaraan een opleidingsplan moet voldoen en/of een model voorzien.   

Bewaring

Het opleidingsplan moet binnen de onderneming bewaard worden.

Daarnaast voorziet de wet dat een kopie van het opleidingsplan binnen een maand na de inwerkingtreding van het plan op elektronische wijze bezorgd moet worden aan “de ambtenaar door de Koning aangewezen”. Op dit moment is nog niet bepaald welke ambtenaar hiervoor bevoegd zal zijn. Bijgevolg moet het opleidingsplan louter in de onderneming bewaard worden tot de bevoegde ambtenaar bekend is.

Voor meer informatie over het jaarlijks opleidingsplan, kan u eveneens onze nieuwsbrief van 8 december 2022 raadplegen.

 

Federal Learning Account

Wat?

Zoals vermeld in onze nieuwsbrief van 3 januari 2024, is de Federal Learning Account (“FLA”) een digitale webapplicatie die de uitoefening, het beheer en de registratie van het individueel opleidingsrecht en de sectorale opleidingsrechten moet vergemakkelijken.

De applicatie zal ontwikkeld en beheerd worden door Sigedis en beschikbaar zijn voor werknemers via mycareer.be.

Inwerkingtreding

De wet inzake de oprichting en het beheer van de FLA voorziet dat de FLA uiterlijk op 1 april 2024 in werking zal treden. Op dit moment is de tool nog niet beschikbaar dus is het voorlopig onduidelijk hoe de nodige data zullen ingevoerd moeten worden. Mogelijks zal de lancering van de officiële versie van de tool dan ook uitgesteld worden.

Verder voorziet de wet dat werkgevers binnen de zes maanden na de inwerkingtreding van de wet, zullen moeten voldoen aan de registratieverplichting met betrekking tot de gegevens van de werknemers die op dat ogenblik in dienst zijn en de opleidingen van deze werknemers. Voorlopig zijn er bij wet nog geen sancties voorzien indien er niet aan deze registratieverplichtingen voldaan wordt, maar dit kan veranderen in de toekomst.

Rekening houdend met het bovenstaande, verwachten wij niet dat er in april iets kan of zal ondernomen moeten worden. Wij houden jullie verder op de hoogte.

Indien u vragen heeft over één van bovenstaande onderwerpen, aarzel niet om ons te contacteren via legal@pro-pay.be.





Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)