07/10/2024

Nieuwsflits FLA

In kader van de nieuwe wetgeving over opleidingsrechten (zie onze meest recente newsletter), moeten ondernemingen voortaan de Federal Learning Account (“FLA”) invullen. In deze nieuwsbrief geven we u een stand van zaken en vertellen we u hoe wij u kunnen helpen bij het vervullen van deze verplichting.

 

Wat?

De Federal Learning Account (“FLA”) is een digitale webapplicatie die de uitoefening, het beheer en de registratie van het individueel opleidingsrecht en de sectorale opleidingsrechten moet vergemakkelijken.

! Deze digitale webapplicatie is verplicht van toepassing voor alle werkgevers ongeacht hun grootte – en voor alle werknemers.

In deze tool dient elke werkgever alle opleidingen te registreren die de werknemers volgen.

Sigedis, de partner van de overheid die deze FLA-tool beheert, zal eind november de opleidingsrechten aanvullen voor de werknemers voor wie op dat moment nog geen opleidingsrechten zijn ingevuld. Mogelijks bent u hierover reeds geïnformeerd door de RSZ via een bericht in uw e-Box.

Vanaf 2025 zal Sigedis automatisch de opleidingsrechten aanvullen, en dient u als werkgever deze enkel nog goed te keuren of te verbeteren.

 

Wanneer?

Ten laatste op 30 november 2024, dient elke werkgever de opleidingen die de werknemers van 1 januari tot en met 30 september 2024 hebben gevolgd, geregistreerd te hebben in de FLA. Dit betreft zowel de formele als de informele opleidingen, in zoverre ze rechtstreeks met het werk of de functie te maken hebben.

Vanaf 1 december 2024 moet de werkgever elke gevolgde opleiding ten laatste binnen 1 maand na elk kwartaal registreren.

 

Verplichtingen werkgever?

  • Naast de registratie van de gevolgde opleidingen, moet de werkgever er ook voor zorgen dat de gegevens van de werknemers up-to-date zijn. Zo zal hij elke nieuwe werknemer moeten registreren binnen 60 kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de indiensttreding.
     
  • Werknemers hebben gemakkelijk toegang tot deze tool door in te loggen via www.mycareer.be.
     
  • Sigedis – de partner van de overheid die deze tool beheert – zal bij de indiensttreding van een nieuwe werknemer en vervolgens (minstens) één keer per jaar de werknemers informeren over deze FLA. Werknemers die nog geen gekend e-mailadres hebben bij de overheid, dienen deze informatie via de werkgever te krijgen via een standaarddocument dat zal worden voorzien door Sigedis.
     
  • De werknemer kan aan de werkgever vragen om de gegevens die foutief zijn of niet in de FLA zijn weergegeven, recht te zetten.

 

Hoe registreren?

Registratie in de FLA kan op verschillende manieren, maar voor werkgevers met minder dan 50 werknemers, lijkt een manuele invoer de meest aangewezen manier.

 

Wat kan Pro-Pay doen voor u?

Voor werkgevers die niet meer dan 50 werknemers tewerkstellen, kunnen wij de opleidingen die de werknemers volgen, voor u invoeren in de FLA indien wij daarvoor van u een specifiek mandaat bij de RSZ krijgen. U bezorgt ons de opleidingsgegevens van alle werknemers via een Excel-template die wij u bezorgen. Wij doen vervolgens het nodige om deze gegevens in te voeren in de FLA.

Indien uw onderneming meer dan 50 werknemers heeft en u beschikt nog niet over een L&S-systeem, kunnen wij u in contact brengen met één van onze partners die samen met u een L&S-systeem kan ontwikkelen met automatische registratie in de FLA.

Indien u vragen heeft over deze dienstverlening of de hieraan verbonden tarieven, aarzel niet om ons te contacteren via legal@propay.be





Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Voornaam (*) Naam (*) E-mail (*)